19, A doctor in making


PAUSE HERE

Ujian

Fatini Irdina | 7:30 AM | 0Comments |
I got exam tmrw but I dont know why I feel so emotional tonight and maybe I should write something here.

Yeah like I have 'ujian' for General Study tmrw, maybe I feel it is quite related to the topic kot. Masing masing got ujian sendiri dalam hidup, and in fact ujian tu lah yg membuatkan seseorang jd matang.

Sometimes, ppl will see someone as happy go lucky seolah olah org tu takde problem langsung dalam hidup dia. But deep inside, dia simpan 1001 rasa atau ujian yg dia xpernah share dgn sesiapa pun. Ada org yg kita nampak dia serabut dgn masalah, masalah demi masalah, tp sebenarnya dialah org yg paling dekat dgn Allah kerana tiap kali diuji, dia kembali kpd Allah.

Kerana....
ujian itu untuk menguji manusia, samada kembali kpd Allah, atau semakin jauh dgn Allah.

Ada manusia, yg Allah uji dgn kesenangan. Ye itu juga merupakan ujian yg pada luarannya dilihat sbgai kebahagiaan, pada hakikatnya, apabila dia terlalu leka dgn kesenangan yg diberikan, lalu semakin jauh dari Allah.. Allahu inilah ujian yg sangat pedih yg tanpa sedar kita semua lalui :'(

Ada juga ujian yg datang secara tiba2, sebagai analogi apabila guru tiba2 memberitahu anak muridnya, esok exam mengejut. Begitu jualah ibarat ujian yg Allah hadirkan secara tiba2 tanpa kita sangka. Kerna itulah, persediaan rohani sangatlah penting dlm menghadapi apa2 ujian. Back to Him. Dan sesesungguhnya, kita belajar daripada pengalaman. Pain makes us stronger and mistakes are the best teachers.

To myself and people around me, moga Allah sentiasa berikan kita hidayah dan petunjuk, supaya apa apa ujian yg kita hadapi, kita kembali kepada Allah.

Ayat Ayat Cinta 2

Fatini Irdina | 9:04 PM | 0Comments |
Hello ppl.

Today is Sunday, Sunday= weekend and weekend = rest (even though belambak keje nak buat mak oi)

Japgi la bukak buku hahahaha and before that, macam nak share pasal movie latest ni which is you can read dari tajuk ok; Ayat Ayat Cinta 2.

First of all, it is not a typical love story.

I don't expect jalan cerita dia macam tu. Seriously, aku dah tak ingat actually jalan cerita AAC 1 tapi what makes me nak pergi tengok movie ni sangat sangat is... OST dia sumpah best gila!!! You guys should listen to it. Dia macam sedih and feeling gila la, go and listen ok.

Aku usually pergi tengok movie hari Jumaat after class sebab Jumaat petang still boleh guna student price which is sangat sangat la jimat and worth it rather than pergi hari weekend and bersesak dengan ramai orang esp yang berpasang pasangan tu haish. And time pergi tengok AAC2 ni, yang lagi feeling nya sebab aku pergi tengok sensorang sebab masa tu pergi dengan Pan dan Irene and diorang dua orang tu kaki shopping, so setakat nak tunggu aku habiskan movie 2 jam tu memang takde hal sebab diorang shopping lagi lama ahahahaha.

Pastu dapat pulak seat yang kiri kanan takde orang lagilah best nak feeling sampai menangis dalam cinema huhuhu. Yaaa i already bring tissue as preparation okay.

Okay now let me cerita sikit pasal AAC ni.

First of all, watak Fahri dalam cerita ni memang perfecr and memang watak dia boleh dijadikan ikutan. Fahri kehilangan isteri dia Aisya sewaktu Aisya jadi sukarelawan kat Palestin. Tapi sebenarnya Aisya masih hidup, cuma ada sebab (i wont tell here) why dia tak nak munculkan diri depan Fahri after kejadian kat Palestin tu. Dan Fahri memang sangat sangat setia dengan Aisya, dan setiap amanat daripada Aisya Fahri laksanakan sebaik mungkin. Fahri ni merupakan lecturer kat University of Edinburgh dan diorang tinggal kat London dan kwasan kejiranan Fahri ni didiami oleh orang dari pelbagai agama yang some of them anti Muslim, antaranya Keira dan Nenek Catrina. Fahri always tunjukkan sikap positif and tolong orang yang susah walaupun diorang selalu cari masalah and salahkan Fahri sebagai muslim yang tinggal di kawasan kejiranan tu. This scene sangatlah menunjukkan ciri ciri peribadi Rasulullah sewaktu berdakwah dengan non muslim suatu ketika dulu. Tapi yang spoilnya ialah bila kemunculan Hulya (sepupu Aisya) ke London and sampaila finally Fahri kahwin dengan Hulya. That's the scene yang make me cry :((( Okay macam malas nak bagi spoiler panjang panjang. Pergi tengok kalau nak tahu ending dia cane k. Hehe

Overall, i give 11/10

Okay ni antara OST AAC2 yang best tu:




Okay tu je. Selamat menonton and jangan lupa bawak tisu k.

 
ALL RIGHT RESERVED SINCE AUGUST 2010. FULL DESIGNED BY FATINI IRDINA