A doctor in making


Last Entry of January

Fatini Irdina | 7:09 AM | 0Comments |
Assalamualaikum..........

                 Alhamdulillah. Last page of January. Khamis malam Jumaat, selesai menunaikan kewajipan kepadaNya. Buka tv, balik channel 103 nampak pontianak sedang mengilai. Terus tutup jadinya. Masuk bilik, buka buku latihan math, nampak simbol-simbol berbelit, teringat pulak dekat pontianak tu taadi. So, tutup juga jadinya. Last-last, nampak laptop atas meja study, hmmm so yummy ibarat Zinger Burger dekat KFC menyebabkan Fatini terliur nak update blog. Nevermind, 

DEBAKKKKKKK! This is part of my homeworks that I really wish to be get rid off on this weekend. Hahaa akhirnya kantoi jugak tulisan aku tersangat-sangatlah hodoh kuasa tiga. Forget it! Jangan disebarkan tulisan beta yang amat buruk ini nanti rakyat jelata bakal mendapat murka. Wkwkwkwkwk control ayat bagi sasteralah sikit. Al-maklumlah, sejak naik form 3 ni kan, macam-macam ayat yang dah belajar. Okay-okay, stop talking about homework. Muak dah dengar perkataan tu, tahu muak? Muak ialah sejenis kuih yang berasa masin di kanan masam di kiri bukannya nama orang. Ingat tuu :D

Ingat malas nak membebel sangat dalam entry ni(maklumlah orang tengah rushing nak buat homework kejap lagi kan*kononnya*) tapi dah terbebel jugak nak buat macamana kan? Hahaa nevermind. Minggu depan start extra class. Lepas tu, ada MSSD untuk catur hari Selasa dan Rabu. Wish me luck. Target saya tahun ni ialah untuk mencapai pingat emas pertama di Sukan Olimpik, wkwkwkwk sila gelak sekarang. Olimpik lagi 3 tahun lah. MSSK pun belum tentu lepas, ada hati nak ke "sana".

Saya berasa amat gembira kerana dapat menaip entry pada malam ini dan harapan saya pada hari esok ialah supaya saya dapat menaip entry lagi dan lagi serta semoga anda gembira membaca entry saya. (Ayat last ni agak touching walaupun ianya agak terlebih skema kalah budak darjah satu ni) Okay guys, got to go. Enjoy your weekend sweetly. Homework jangan lupa. Kesian dia, diabaikan - Pesanan ikhlas dari pihak pengurusan TV3 (Ni baru betul ayat aku )


Follow or mention me on twitter:
Ask me anything:

Tutorial: Button Like Page dalam Entry

Fatini Irdina | 6:08 AM | 1Comments |
Assalamualaikum :)
Hi, hello and cheers everybody!

1. Login - Dashboard - Create New Post

2. Tekan button "HTML" dekat atas sekali tepi sebelah compose.


3. Copy kod di bawah dan paste-kan di mana-mana ruangan html tersebut yang korang nak letak button like ni:
<iframe src="//www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=http%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbelogfatini&amp;width=292&amp;height=62&amp;colorscheme=light&amp;show_faces=false&amp;border_color&amp;stream=false&amp;header=false" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:292px; height:62px;" allowtransparency="true"></iframe>

Kalau korang tak paham nak paste dekat mana, meh sini Fatini bagi preview pasting kod untuk button like untuk entry ni.


 4. Tulisan yang warna biru tu, tukar kepada link page yang nak di-like. Width dengan height tu korang boleh ubah jugak. Tapi better, yang tu rasa dah okay kot :)

5. Memang bila korang siap paste kod tu, then tekan compose balik, korang tak nampak apa-apa. Ruangan kosong je kan? That's whyy jangan publish lagi, preview dulu. Kalau puas hati baru boleh publish.

Ada certain pages yang tak boleh guna melalui cara ni sebab maybe setting page tersebut lebih kepada privacy. So, korang janganlah nak baling laptop tu kalau tak menjadi jugak. Ubah setting tu dulu. Heheee :D Selamat mencuba. Kalau menjadi, bagitahu ek?

LIKE PAGE FATINI:




THANK YOU:D

'Segmen Jadikan Followers UNLIMITED by Aimi Rahim

Fatini Irdina | 4:14 AM | 9Comments |
Assalamualaikum :)
Hi, hello and cheers everybody!


Klik banner untuk join :D

DUE DATE: 15 FEBRUARY 2013


Hayatilah Surah Al-Fatihah :)

Fatini Irdina | 4:53 AM | 3Comments |
Assalamualaikum....

                      Setiap hari merupakan hari yang indah lagi menenangkan. Lebih indah lagi jika hari kita dimulakan dengan sesuatu yang indah, iaitu dengan membaca Surah Al-Fatihah. Surah ini mengandungi 7 ayat dan diturunkan di Mekah. Surah ini merupakan surah pembuka dan permulaan Al-Quran. Surah ini juga merupakan Surah yang WAJIB dibaca dalam solat. 

Tapi, tak lengkap juga kalau kita baca sahaja, tapi tak tahu apa maksud yang kita lafazkan tersebut. Semoga dengan mengetahui maksud tersurat dan tersirat dalam Surah Al-Fatihah, dapat menimbulkan sedikit keinsafan dan kesedaran dalam diri kita yang penuh dengan dosa ini. Fatini ingat lagi, ustaz ada cakap kelmarin semasa ceramah minggu penghayatan solat:

"Malu kalau jadi pemimpin tersohor, disegani tapi kalau disuruh membaca Surah Al-Fatihah, beserta maksudnya sekali tergagap-gagap, tak pandai."

Jadi sama-samalah kita renungkan dan menghayati maksud ayat dalam Surah Al-Fatihah.
Terjemahan Maksud Surah Al-Fatihah



Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud:
"Membaca Fatihah Al-Quran pahalanya seperti sepertiga Al-Quran"
Juga Nabi Muhammad s.a.w.bersabda:
"Surat Al-Fatihah adalah untuk apa ia dimaksudkankan dalam bacaannya." dan
"Fatihah itu pembukaan maksud bagi orang-orang mukmin."


Team PMR 2013 :D

Fatini Irdina | 5:59 AM | 10Comments |


Ehem-ehem.*batuk**breathe in**breathe out**breathe in**breathe out* Calm down first :)
Okay ready? Assalamualaikum and hello guys! Salam Maulidur Rasul to all muslims in the world. Ya Allah, lamanya tak update blog dalam keadaan yang terlalu luar biasa macam ni.*tangan di bahu mata ke atas* Whatever, but it comforts me very well! Much heaven XD

Alhamdulillah, modem wifi akhirnya siap dibaiki dengan ID baru dan juga password baru. Maknanya jiran-jiran still tak tahu lagi ni. Wkwkwkwkwk kalau nak sharing is caring, okay jep! Jiran mithali lah katakan. Wohoaaa. P/S: Kepada jiran-jiran saya yang membaca ayat dalam perenggan ini, mohon jangan pengsan terlebih dahulu.

Okay Fatini dah mula meroyan. Kindly stop it now. Okay-okay, Fatini nak tanya soalan kepada mangsa-mangsa PMR terakhir tahun 2013; so far how's life of being form 3? Adakah sama seperti saya? oh, I bet we are on the same line. Hahaaa hihiii huhuuu memang tak tahu nak cakap apa, tapi maybe disebabkan tahun ni last PMR, tulah yang menyebabkan cikgu macam bersemangat berapi-api mengajar kiteorang. Lagipun, result PMR last year, drop sikit so kamilah harapan warga sekolah untuk memecahkan rekod sekolah biar kebaboommmm kasi gempak gitu. InsyaAllah, we will :)

HOMEWORKS? Ohh homework memang  tak payah nak cakaplah. Kalau dulu homework diibaratkan kucing meow meow sekarang dah naik taraf ibarat suami dengan isterinya. So sweet bagaikan pinang dibelah dua ribu tiga ratus empat puluh. Kalau nak tahu, tulah peribahasa yang akan keluar dalam BM kertas 1 soalan nombor 24 PMR tahun ni. Ohh myy pecah rahsia! Soalan bocor wei.  Hahaaa kalau percaya tu, nak dapat straight A's lah gayanya. Papepun, wish me luck yeah guys!

SEJARAH? Hahaaa tetibe je nak cakap pasal subjek yang terpaling aku suka. Sorry, BM failed  tu yang ayat tak berapa nak betul malam ni. NVM. Ni nak cakap pasal SEJARAH bukan BM, harap maklum. Sejarah ni aku sadiss ibnu kureng lah sikit. Hahaaa nak cakap pun susah, tak nak cakap pun susah. Cikgu pun nampak bersemangat gila nak mengajar so tak nak komen lebih-lebih. Hurmmmmm yang penting, sebuah buku teks Sejarah itu haruslah diibaratkan ibarat novel Setia Hujung Nyawa. Barulah semangat berkobar-kobar nak membacanya, okay?

Subjek lain tu, Fatini rasa okaylah kot. InsyaAllah, I will take 9 subjects for PMR. Bulan Februari ni dah start extra class sampai pukul 4. Dengar khabarnya, almost everyday termasuklah weekend. WHAT??!!?? Lepas tu ditambah lagi dengan tusyen dekat luar sekolah lagi, memang nayalah jawabnya. Stay strong for other 9 months anymore. Rasa macam baru semalam masuk form 1. Tup-tup dah PMR lepasni SPM pulak. Cepatnya masa berjalan. Lagi 30 tahun, Justin Bieber pun dah ada janggut dan bercucu-cicit agaknya kan? HAHAAA :D

BOYPERENG? Hoi aku ni nak exam mana ada masa nak berboypereng-boypereng bagai ni. Berboyperang  dengan homeworks adalah. Wkwkwkwkwk seriously, ada soalan dari ask.fm adik aku tanya, "Siapakah teman lelaki kakak awak?" Ayat punyalah skema budak tu, rasa macam nak ketuk kepala dia sampai benjol pun ada. Amboihh kemain kejam lagi aku malam ni. Hahaaa tutup cerita pasal boyfriend bagai tu. Kita buka semula sampai korang dapat tahu aku kahwin dengan siapa 10 tahun akan datang lagi. Erk?

Okaylah, Fatini rasa setakat tu saja dulu al-kisah untuk malam ni. Mana boleh spend masa nak blogging lama-lama. Homework dah jealous dah tu. Hahaaa okaylah korang. Chauu dulu. Jangan lupa perbanyakkan selawat sempena dengan Maulidur Rasul ni, tapi bukan untuk hari ni je. Tapi berselawatlah sentiasa nescaya hati dan jiwa anda lebih tenang. Gtg, take care always and assalamualaikum :)

Ask me anything on : ask.fm.com/fatiniii
Tweet me anything on: http://twitter.com/fatiniii

Salam Maulidur Rasul :)

Fatini Irdina | 3:01 AM | 1Comments |
Assalamualaikum :)
Hi, hello and cheers everybody!

Hari ini merupakan hari yang bersejarah untuk kita umat Islam sempena mengingati kelahiran Nabi Muhammad SAW iaitu pada 12 Rabiulawal 1434H. Perbanyakkanlah berselawat ke-atas JunjunganNya serta baikilah aqidah kita agar kita menjadi insan yang lebih baik sempena Maulidur Rasul kali ini. Semoga kita akan sentiasa mendapat hidayah dan petunjuk dari-Nya :)
Embedded image permalink


Entry Pertama di Tahun 2013

Fatini Irdina | 8:40 PM | 2Comments |
Assalamualaikum :)
Hi, hello and cheers everybody!


First, korang patut baca dulu tajuk entry dekat atas tu. Muahahaaaa bangga aku dibuatnya, yelah kan sebab dah hampir satu bulan menahan diri tanpa wifi. Maybe bulan Februari ni kot, baru modem wifi siap repair. Ohh lamanya :( Sabar k sabar~

Yang harini dapat meloloskan diri ke cyber cafe sebab nak cari biodata tentang Edith Nesbit. Siapa yang kenal tentang author The Railway Children sila angkat kedua-dua belah kaki anda. Tu novel form 3 punya, entah sedap ke idokk sebab belum complete baca lagi. Ehem-ehem, al-maklumlahkan pelajar yang sibuk. Kalau novel tu Aisya Sofea yang tulis, maybe satu malam dah complete kot :D


How's life of being form 3 student?
Wkwkwkwkwkwkwk soalan ni dah macam soalan tahap PMR dah ni~ Form 3 such a tough life. Yes I admit it! Tapi apakan daya, demi straight A's, laut China Selatan pun akan ku renangi patah lagi longkang di belakang rumah. Hahaaa takde maknanya. Form 3 = homeworks. Yes, I love it so muchh!!! Strive for 9a's babehhhhhh!!!
Okaylah, tak sempat nak taip panjang-panjang. Memang niat actually nak cerita banyak lagi, tapi nak buat macamana kan? Next time InsyaAllah.



I'm always on to tweet. Let's tweet babehh. Follow me :D
http://twitter.com/fatiniii

 
ALL RIGHT RESERVED SINCE AUGUST 2010. FULL DESIGNED BY FATINI IRDINA