A doctor in making


ENTRI BERGAMBAR: TRIP KL-MELAKA

Fatini Irdina | 2:27 AM | 7Comments |
AMARAN: ENTRY INI AGAK PANJANG, SO KALAU TAK NAK BACA AWAL-AWAL LAGI BOLEH TEKAN TANDA 'X' DEKAT HUJUNG TETINGKAP TU. SEKIAN.

Bismillahirrahmanirrahim.....
Assalamualaikum, hello and cheers everybody XD

Today is Sunday, 27th October 2013 and I am sitting like a boss in front of my beloved laptop. Woah this is my second entry after PMR. Lepas PMR pun aku jarang-jarang update blog kan? Keadaan tak mengizinkan aku untuk berbuat sedemikian. Hiperbola di situ. Nevermind, today aku nak share my ever ever great experience going for a trip in KL and Melaka. Yeahh such an unforgettable moment for me absolutely! It was 3 hari, 2 malam punya trip. And 2 malam lagi 'menginap' di atas bas. Hahahaha =)

DAY 1
Malam Ahad lepas kami bertolak ke KL. Kesemuanya 54 orang yang join termasuk guru, anak-anak guru and pelajar. I know this is not even a report but this is my blog so 'suka hati akulah' hahaha. Aku ambik sit tepi Hanim. Zaty dengan farain were next to us. Senang nak share makanan katanya. Pukul 10 kalau tak silap aku then sampai dekat Gombak dalam pukul 6.30 pagi gitu. Berhenti Solat Subuh then sambung perjalanan ke tempat penginapan dekat area Bukit Jalil. Staying at tingkat 10 you know, fuhhh lif ada satu, so bayangkanlah 2 hari aku kat situ macamana. It was nice stay actually. Great experience dapat merasai suasana tidur berjemaah, hahaha as you imagine how it was. Lepas siap-siap semua bagai, kami breakfast then 9.00 sharp naik bas (sharp lah sangat pheww).


Sebelum perjalanan, sempat lagi snap gambar segala bagai. Hewheww.

first place was ROYAL SELANGOR. Selalu aku dok lalu je kat sini tapi kali ni baru berpeluang nak masuk.   Tempat ni bagus jugak, banyak info menarik pasal bahan galian gold, silver and terutamanya pasal timah yang aku dapat. diorang tunjuk cara-cara nak buat piuter dan sebagainya.Tapi aku takdelah dengar sangat penerangan yang diberi tu sebab asyik dok sibuk tengok bende lain. well, you know me......(mohon muntah pelangi 7 bakul sebelum baca entry ni) 

PhotoPhotoPhoto
Depan pintu masuk. Memang wajib snap gambar la wei. Hahaha.


PhotoPhotoPhoto
Cara-cara diorang hasilkan sesuatu produk guna timah. 

PhotoPhotoPhotoPhoto
Bersemadinya bekas tapak tangan aku di sini. Lol

PhotoPhotoPhoto
Antara barangan yang dipamerkan. Amazing! Harga pun amazing jugak.

PhotoPhotoPhoto
Tini. Tini-Zaty. Hanim-love <3 <3

Sempat jugak guwa and the geng posing gambar dekat sini. Akulah 'penasihatnya'. Whewww.

Setelah menjelajah keseluruhan Royal Selangor (pinjam ayat majalah 3), tibalah masa yang ditunggu-tunggu untuk ke Berjaya Times Square Theme Park. Hahahaha seriously masa ni semua orang tak sabar nak main. Okay, di sini tercatatlah sebuah kisah yang paling extreme dalam hidupku. It was my first time being here. Selalu aku datang TS, paling tak pun window shopping, lunch , singgah low yat, chauu. Mana pernah jejak kaki dekat theme park ni lagi. Lol sungguh sardis aku rasa ayat ni. Okay stop membebel tak tentu hala. Kat sini tak banyak snap gambar sebab tablet/camera device semua bende tu aku simpan dalam locker. focus kepada AIM sebenar, nak menikmati keseronokan bermain semua bende yang extreme. Mula-mula memang kalau boleh ukur kiteorang punya spirit, maybe suhunya lebih 100 darjah celcius. Tapi lepas dah ikat wristband kat tangan, melangkah masuk, mulalah terketar-ketar dengar orang sana-sini dok teriak kat atas sana tu. Dalam hatiku, "come on tini, first and last time kau nak main semua ni." Banyaklah aku punya first and last. Mula-mula, naik Space Attack disebabkan aku tengok ramai yang dok menuju ke sana. so aku pun ajaklah hanim, zaty, farain join sekali. seriously memang mula-mula aku tak tahu lansung yang bende tu berputar 360 darjah. Bende paling extreme. Bayangkan kepala kat bawah, kaki ke atas, wuuuuuu serious talk bende ni memang first and last.Then, naik bende yang spinning tu (aku pun tak ingat nama ape ntah). Aku ingat bende ni nak hilangkan gugup, tapi lagi gugup adalah. After that main kereta langgar, botanic drive, bla bla blaa then last sekali baru naik roller coaster. Unbelievable aku naik bende alah ni dua kali atas alasan nak teman kawan-kawan aku yang takde partner masa naik. lol mengharu birukan betul. 

 
Space attack and roller coaster

PhotoPhotoPhoto
Muka pucat lepas merasai ke'extreme'an dalam tu.

Nice day! Malam tu kami melencong ke ICT. Yeahh tempat wajib pergi kalau trip ke KL, right? Aku malas nak meroyan lebih-lebih. Beta izinkan gambar bercakap.(pheww)
PhotoPhotoPhoto
Snap snap snap!!!

PhotoPhotoPhotoPhoto
Wachaaa kungu panda. Tepi dengan red carpet.

PhotoPhotoPhoto
Ronda-ronda sekitar ICT dan inilah hasilnya. Snap snap again!!

Photo
Datang ICT korang wajib singgah tempat ni!! 

PhotoPhoto
Gadis Melayu Terakhir (kononnya). Thanks to uncle photographer for this photo.

PhotoPhotoPhotoPhoto
AWAS PENCURI!!!!!!!!!!!

PhotoPhotoPhoto
1st and 2nd picture menjadi. Yang 3rd, no comment. lol;/

PhotoPhoto
I'm the boss. I'm the king.

PhotoPhoto
Nak rebut duit dari sotong kurita ni pun sempat lagi guwa senyum. (phewww)

PhotoPhoto
Haiwan peliharaan kawan-kawan aku.

PhotoPhotoPhoto
Takdelah spoil sangat. kot :p

PhotoPhotoPhoto
Woahhhh Hanim, seriously you????????

Photo
Aku yang paling awkward. Btw, thanks again uncle photographer :)

DAY 2
Aku bangun awal pagi (4.30 giteww) sebab berebutkan tandas/bilik mandi. Lol bangun awal pun tetap kena tunggu turn kesudahannya sambil tunggu turn mandi, aku landing dulu atas tilam (sampaikan ramai yang cross turn aku woii). Siap-siap, breakfast, then buat turun beg/bagasi naik bas. Next destination: muzium negara. Aku malas nak taip panjang-panjang. Nikan entry bergambar, so biar gambar yang berbicara. (sastera tahap 123456 aku hari ni.)

PhotoPhotoPhoto
Akulah photographer pada hari itu. lol ayat touching-nya.

PhotoPhotoPhoto
Some of amazing stuff there.

PhotoPhotoPhoto
background hang tuah. thanks miro for this pic.

PhotoPhotoPhoto
Aku belajar sejarah ni masa form2. thanks anwar for this pic.

PhotoPhoto
Aku-farain. Aku-zaty.

Photo        Photo
Best geprengg everrrrr yeaaahhhhhhh

Disebabkan planeterium dekat dengan muzium (dekatlah sangat), so kami berjalan kaki/naik tangga ke sana. Phewwwww punyalah penat. Nasib baik asthma tak datang serang aku masa tu, kalau tak hmmmmmmm. This was my 2nd time being there. 1st time haritu datang dengan trip jugak kalau tak silap. ok nvm, bagi aku, dapat bakar banyak lemak lagi bagus. lol :p

PhotoPhotoPhoto
Aye aye captain!! Credit to Cikgu Nik as photographer.

PhotoPhoto
Angkasawan wanita pertama Malaysia.  lol

Pukul 12 gitew kiteorang ke petrosains dekat klcc. Bestlah jugak sebab aku dapat recall balik tentang perkara yang aku belajar untuk sains pmr ni. hahahahaha punyalah banyak fakta sains yang lari dalam kepala aku ni. tapi overall, semua best. Aku takbanyak snap gambar dalam ni sebab aku tinggalkan tablet dalam locker. sebab utamanya malas nak bawak ke hulu ke hilir. (sakit bahu guwa tahu???)

PhotoPhoto
Ni jelah yang sempat aku snap before aku masuk dalam tu.

Lepas petrosains, next destination was putrajaya. kiteorang salin pakaian kat sini because we were in our pj suits before. takkan lah satu hari nak pakai baju pj, right? Then, sempatlah jugak aku and datin-datin snap snap gambar dekat sekitar masjid putra sambil tunggu mak datin yang lain salin pakaian.

PhotoPhoto
datin-datin part 1

PhotoPhoto
datin-datin part 2

Photo
datin-datin part 3

DINNER rumah real datin, one of the kamillian. Thanks datin sudi jemput dinner kat rumah. Love you <3,

Lepas maghrib, singgah Alamanda. Window shopping katanya. Tak sanggup aku nak shopping sakan kat situ tengok harga semua upper than RM100. Hahahaha. Singgah kedai big apple, beli donuts then bertolak ke MELAKA. Dekat Melaka stay dekat Sekolah Sukan SMK Seri Kota, Air Leleh. Hostel sekolah tu baru lagi so kiteorang yang rasmikan tingkat atas tu (bak kata cikgu la). Not a big deal, agak selesa walaupun malam tu bersusah payah Hanim dengan farain cari plug nak iron tudung sebab plug tingkat atas semua still tak berfungsi (baru lah katakan). Aku tido awal disebabkan kepenatan yang extreme plus sakit kepala nak demam. lol nasib ah tak asthma malam tu.

DAY 3
 Bangun macam biasa awal pagi, tapi kali ni tak berebut tandas sebab dekat hostel kan banyak tandas. so ianya sangat-sangat bagus. (stop blabbering). Pagi tu aku pulak yang excited cari plug sebab nak iron tudung and charge tablet. Ni semua powerbank punya pasal. Grrrrrrr. Saat paling best, kiteorang breakfast donut yang tak habis semalam sama-sama dalam bilik iron tu sambil tunggu charger penuh. haru sungguh --' Lepas breakfast, bertolak ke bandar melaka. Yeahhhh lama giloss aku tak datang melaka. last sekali masa darjah 4/5 aku rasa. sungguh aku rinduuuuu. Melaka, kampung halaman Anwar so dia yang jadi tourist guide yang berhemah (lah sangat) sepanjang keberadaan kami di sana.

PhotoPhotoPhoto
Melaka bandaraya bersejarah....

PhotoPhotoPhoto
Kota A' famosa.

PhotoPhotoPhoto
Boomm boomm!!

PhotoPhotoPhoto
Me, hanim and anak-anak cikgu.

Lepas siap shopping, get ready to the last one. Last destination was the best one, Afamosa water world. Aku tak sempat nak snap gambar dekat sini sebab kiteorang hanya diberi masa 2 jam setengah untuk melepaskan stress di sini. so paham paham jelah. tapi seriously tempat ni even tak banyak permainan sangat, gelongsor-gelongsor dia best! Nantikan gigantic punya gelongsor akan datang. Masih dalam pembinaan. (ada bakat nak jadi promoter actually)

Ni gambar google jelah.

Memang tak puas mandi manda kat sini disebabkan masa mencemburui kami. hiperbola sekali lagi. Lastly, kami bertolak pulang ke bumi Pasir Puteh dan selamat sampai pada pukul 3.00 pagi di SMK KAMIL. Alhamdulillah. I will never forget these memories.......

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mohon maaf andai banyak terdapat perkataan yang kasar/ tidak sesuai/ terlalu hiperbola dalam entry ini disebabkan terlalu excited dan penat menaip dari pukul 9 pagi tadi sampai sekarang (05:05 pm). 5 kali aku restart laptop ni semata-mata nak siapkan and publishkan entry ini.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ask me anything on:
Mention or follow me on:


Nota kaki: Tengok gambar muka sama je kan? Hahahahaha muka 4 orang ni jelah yang banyak ada dalam tablet aku.
 
ALL RIGHT RESERVED SINCE AUGUST 2010. FULL DESIGNED BY FATINI IRDINA