19, A doctor in making


PAUSE HERE

Golongan yang diharamkan Syurga

Fatini Irdina | 7:31 AM | 1Comments |

Bismillahirrahmanirrahim.....
Assalamualaikum, hello and cheers everybody XD

Golongan yang diharamkan Syurga jika tidak sempat bertaubat :
1. Penagih arak
2. Orang yg memutuskan silaturrahim
3. Orang yang mengunakan sihir. 
4. Pemakan riba.
5. Pemakan harta anak yatim tanpa hak.
6. Orang yang derhaka kepada ibu bapa.
7. Lelaki yang dayus (membiarkan maksiat dilakukan oleh ahli keluarganya).
8. Orang yang mengungkit-ungkit pemberiannya.
9. Pemimpin rakyat yang tidak jujur.
10. Perempuan yang menyerupai lelaki. 
11. Orang yang sombong.

”Tiga orang yg tidak akan masuk syurga ialah penagih arak, orang yg memutuskan silaturrahim dan orang yang mengunakan sihir. Sesiapa mati dalam keadaan minum arak, maka kelak akan diberi minum oleh Allah air sungai ghauthah. Ketika Rasulullah ditanya tentang sungai tersebut, baginda menjawab, iaitu sungai yg mengalir dari kemaluan para perempuan penzina, yang berbau busuk dan mengganggu para penghuni neraka.” (HR. Ibnu Hibban)

"Empat orang yangg berhak bagi Allah untuk tidak memasukkannya ke syurga dan tidak akan dirasai nikmatnya iaitu penagih arak, pemakan riba, pemakan harta anak yatim tanpa hak dan orang yang derhaka kepada ibu bapanya.” (HR. Hakim)

"Tiga golongan yang Allah haramkan baginya Syurga, orang yang ketagih arak, anak yang derhaka kepada ibu bapa dan orang yang dayus (membiarkan maksiat dilakukan oleh ahli keluarganya)." (HR. Ahmad )

“Tiga orang yang tidak akan masuk syurga, anak yang derhaka kepada ibu atau bapanya, orang yang terus-menerus minum arak dan orang yang mengungkit-ungkit pemberiannya.” (HR Baihaqi)

Nabi saw. bersabda, "Sesiapa yang Allah jadikan sebagai pemimpin rakyat, kemudian dia tidak jujur kepada mereka, maka Allah mengharamkan ke atasnya Syurga." (HR. Bukhari)

"Tiga manusia tidak akan masuk Syurga, iaitu orang yang menderhakai kedua-dua ibu bapanya, lelaki yang dayus dan perempuan yang menyerupai lelaki". (HR. Nasa’i, Bazzar dan al-Hakim)

Nabi saw. bersabda, “Tidak masuk syurga orang yang dalam hatinya terdapat perasaan sombong walaupun sebesar biji sawi.” (HR. Muslim)


Wallahu a'lam

Ask me anything on:
Mention or follow me on:


Nota kaki: Sumber

Life in Bumi Waqafan :)

Fatini Irdina | 10:58 PM | 0Comments |

Bismillahirrahmanirrahim.....
Assalamualaikum, hello and cheers everybody XD


Alhamdulillah... finally i can wrote something here. So long since the last entry i think im disappeared from here. Hihi. So let me start updating about my 'new' life.

On February 5th 2014, I am officially being one of the students of Kolej Islam Sultan Alam Shah. Once i used to post an entry about the interview before to apply here right? Alhamdulillah akhirnya aku diterima masuk jua. So it's gonna be my second chance to be a sbp-ians. Haha ((if you already know the al-kisahnya)) Jadi takde lah susah sangat nak adapt dengan suasana sbp macamana sebab i used to stay in sbp for 6 months when i was in form 1. Hihihi tutup cerita.

But for your information, suasana di KISAS sangat berbeza dengan sekolah-sekolah lain. For the first time stepping in KISAS (time interview dulu), i said to myself, "Oh, jadi ni lah KISAS. Not bad....(sambil pandang sekeliling)". I don't expect to further my study here sebab haritu just saje2 mintak and tup tup dapat iv. Then, lepas iv tu, i talk to my friend and my friend said something to me. After that, barulah timbul perasaan 'i wish i can study here'. On 15th January, keluar result ttg tawaran kemasukan ke sbp, and pada masa tu my mind just like, "if i get the chance, i will go". Dan alhamdulillah, akhirnya dapat and now i'm a kisassian.

On my first day, kedatangan kami para pelajar tingkatan 4 disambut dgn gembira oleh akak-akak form 5. I got a very nice collegue sis, Kak Marina. I feel like a princess on the first day. Hihi even nak bawak barang pun tak kasi. Aku didaftarkan sebagai warga Khalid yg femes dengan tagline nya Khalid Gempak! Then dapat dorm F21 yg dihuni seramai 28 orang semuanya. Dorm yg paling havock aku rasa. Haha. Dan kebetulan pula, dapat satu dorm dengan Awanis (my friend from SMK Jeram), lagilah rasa lega tambahan pula katil kiteorang dekat2. What a grateful thing for being a Khalidian. Pada malam tu dekat Musalla Siti Khadijah ya Allah rasa terharu sangat2 bila kami diarahkan duduk dalam satu bulatan, dikelilingi oleh akak2 yg menyanyikan lagu 'selamat datang adik2ku' dengan happynya untuk kami. Unforgetable moment ever.

Kami menjalani Minggu Rantaian Ukhwah selama dua minggu, as pada paginya kami belajar seperti biasa and malam harinya berprogram with PRS. Tp sebelum tu, we had to take test untuk streaming class. Alhamdulillah everything is fine and i am 4 ibnu rusyd member. Dekat sini ada 12 kelas semuanya. 9 kelas untuk aliran sains (401-409) dan 3 kelas untuk aliran akaun(410-412). Cikgu-cikgu dekat sini ya Allah baik sangat2, I'm speechless about them. They were just to great and dedicated. Definitely they are the best teachers ever!

Alhamdulillah dekat sini dapat banyak sahabat2 baru yg sentiasa ada tika aku susah mahupun senang. That's called ukhwah. Ukhwah dengan dormates, classmates, batchmates, seniors. Ya Allah indahnya ukhwah.... moga ukhwah ini terus terjalin biarpun kita xbersama lagi suatu hari nanti....ukhwah fillah abadan abada♥

Selama hampir 2 bulan menjadi warga bumi waqafan, alhamdulillah satu nikmat kurniaan yang paling bermakna dariNya. Everyday dapat ilmu baru. Sentiasa ditarbiah. Solat berjemaah 5 kali sehari. Kuliah Jumaat. Tazkirah lepas Asar&Magrib. Reciting al-mathurat tiap pagi,petang. Liqa' al-mulk tiap malam. Dengan usrahnya ya Allah....... i feel grateful kerana tiap hari diingatkan tentangNya.

Another unique thing is biah solehah iaitu suasana/persekitaran yang baik. Kami dipanggil muslimat (untuk perempuan) dan muslimin (bagi lelaki). New thing that i've learnt is about menjaga ikhtilat.. alhamdulillah. We are no allowed utk panggil nama kalau nk berhubung, so we shall use gelaran muslimin with ana-anta. Bak kata akak2, rationalnya supaya nama2 tu xlekat dlm hati. Hihi only in kisas you'll find these unique things. Other than that, budaya 5S insya Allah sentiasa diamalkan. Untuk memantapkan ukhwah insyaAllah...

Dekat Kisas terkenal dengan 5 unique things iaitu Teachers, Friends, Tarbiah, Ukhwah and Biah Solehah. Moga 5 unique things ini terus kekal di bumi waqafan ini.. amin. Selama 60 tahun biah solehah ini dikekalkan, insyaAllah akan terus dikekalkan dan batch 60 bakal menjadi penyambung tarbiah di bumi waqafan ini.

Ask me anything on:
Mention or follow me on:


Nota kaki: Hunting for Mardhotillah + 11A+/SPM'15
 
ALL RIGHT RESERVED SINCE AUGUST 2010. FULL DESIGNED BY FATINI IRDINA