A doctor in making


Begitu Pantas Waktu Berlalu...

Fatini Irdina | 10:46 PM | 0Comments |

Bismillahirrahmanirrahim.....
Assalamualaikum, hello and cheers everybody XD

Subhanallah.... how fast time flies and of course I'm still not ready to back to hostel. Grr and still i want to spend time with my family more. huhuhu but amanah dan tanggungjawab sebagai seorang pelajar, well said this is what we called 'pengorbanan'. Pasir Puteh ke Klang I bet hampir 9 jam lebih jugak kot. Lebih-lebih lagi time cuti sekolah macam ni dengan jemnya, aduhai. I had experienced that, time cuti bulan 3 haritu....12 jam atas bas, alone, and I was like...Allahu seksanya nak tunggu....

Talk about homework, huahua masih ada cebisan cebisannya yang tertinggal dekat sekolah. 15/6 maka perjalanan hidupku kembali seperti biasa. Stay strong dear self. Allah is with you =)

Maybe this is the last entry for this month. Puasa ni pun tak balik rumah nampaknya. First experience grrr. Whatever it is, memang tak sabar nak tunggu bulan Ramadhan. Selamat menyambut kedatangan bulan Ramadhan diucapkan. Bulan yang penuh dengan baraqah. Moga amalan kita akan diterima di sisinya.

Last but not least,
bersyukurlah dengan setiap apa yang anda kecapi pada hari ini.
Jika tiada bahu untuk bersandar, lantai selalu ada untuk bersujud.

Ask me anything on:
Mention or follow me on:


Nota kaki:

Di sini, aku temui sesuatu...

Fatini Irdina | 8:52 PM | 1Comments |

Bismillahirrahmanirrahim.....
Assalamualaikum, hello and cheers everybody XD

Alhamdulillah, pagi yang indah. Menikmati ciptaanNya yang sememangnya indah, syukur masih dikurniakan satu lagi peluang untuk bernafas di bumi ini pada hari ini. Satu nikmat yang tiada tolok bandingnya, syukur ya Allah :)

So, hari ini merupakan hari ke 8 berada di rumah. Hehe countdown lagi berapa hari nak kembali ke bumi waqafan, bumi barakah, Insya Allah. Sedar tak sedar, dah masuk bulan Jun. Dan maksudnya, sudah hampir 4 bulan aku bergelar muslimat KISAS. Yeah, always said to myself, "Jejak kaki ke bumi waqafan ini adalah salah satu nikmat berharga yang Allah kurniakan kepadaku.""Mengapa dalam ramai-ramai yang mohon, Allah memilih aku untuk diletakkan di sini?" Yes, ada hikmahnya.

To be honest, pada mulanya aku tak expect pun bahawa aku akan menyambung pengajian di sini. Just like what i said, saja-saja mintak. Tapi perancangan Allah itu sangat hebat. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya. Alhamdulillah, sehingga hari ini, belum pernah terbit sekelumit perasaan menyesal bahawa aku ditakdirkan untuk berada di situ.

Penat? Memang tak payah cakap lah. Memang kat sini jadual packed sangat. Dari pukul 5.30 pagi sampai 12.30 malam. Kadang-kadang satu hari tu rasa kejap je. Tapi umat Nabi Muhammad tak boleh banyak mengeluh. Rasulullah memperjuangkan Islam suatu ketika dulu, tak pernah mengeluh pun. Kita? Sikit-sikit nak mengeluh. Sikit-sikit nak merungut. Beruntunglah atas nikmat yang Allah bagi hari ini. Kadang-kadang kita lupa. Ya, kita alpa. Manusia mudah lalai. Kita lupa dengan nikmat yang Allah bagi. Waktu susah, kita cari Allah, kita dekat dengan Allah. Tapi waktu senang? Allah uji kita, sebab Allah sayang kita. Allah wants us to REMEMBER Him. Ingatlah ketika kamu diuji, sebenarnya Allah sedang merinduimu. Allah ingin kamu dekat denganNya. That's why sahabat, don't ever forget Him, The Most Merciful.

Stay dekat sini memang kena pandai urus masa. Urus masa untuk study, untuk program-program yg sekolah sediakan, untuk riadah, kokorikulum, lebih-lebih lagi kalau pegang tanggungjawab, lagilah kena pandai urus masa. Tapi yang paling penting ialah masa kita dengan Allah. Berapa jam dalam sehari kita untuk duniawi dan berapa jam masa kita untuk ukhrawi? Sama-sama kita muhasabah diri. Alhamdulillah dekat sini, walaupun sibuk, kami sering diingatkan kepada Allah. At least kalau terlalu busy pun, sebelum tidur akan ada tazkirah selepas Al-Mulk, even sepotong dua ayat, tapi sudah cukup untuk mengingatkan diri ini agar tidak lupa kepadaNya. InsyaAllah.

"If you failed to plan, you plan to fail."

Aku bersyukur dikurniakan sahabat-sahabat yang sering mengingatkan aku di kala aku lalai. Di sini aku temui nila-nilai persahabatan yang dinamakan ukhwah. My batch is the 60th generation of KISAS. The awesome one. Mungkin 2 tahun di sini akan mengajar aku banyak perkara tentang persahabatan. Insya Allah, ukhwah fillah abadan abada ilal jannah. SAYANG BATCH 60, SAYANG KISAS <3


Ask me anything on:
Mention or follow me on:


Nota kaki: holiday=married with homework
 
ALL RIGHT RESERVED SINCE AUGUST 2010. FULL DESIGNED BY FATINI IRDINA