A doctor in making


new episode

Fatini Irdina | 7:50 PM | 0Comments |
Last page of 2016.
2016 is one of my memorable years. Went through so many ups and down. 2016 taught me a lot about life.

My 3 best things in 2016:

Got straight As for SPM.
Got my driving licence.
Got an offer to pursue study in medic.

And also many sad things also happened, but im not going to write it down.

May 2017 brings more glory in life. I ended 2016 with quite a sad story, but I believe things will be well after this.

Thank you Allah for everything.

good things may take time

Fatini Irdina | 10:33 AM | 0Comments |
clueless. I do thinking a lot. I have lot of thoughts about you. I can't think well when things aren't like what I wish.

I dont know how long anymore it could be like this. People said, good things take time, so i'm waiting.

I hate this feeling  so much. I hate the feeling that why I should feel like that.
How I wish things will be like before. But seems like, it will never happen.

Miserable me. This is not me.

Wake up and sorry.

Sorry, I just.....miss you a lot.

Be prepared

Fatini Irdina | 6:22 AM | 0Comments |
Hi everyone.
Right now im on my way to my college. Sem break ended already. I dont know how to describe my feeling right now. Feelingless. Im totally need kind of positive things. Dear spirit, come to me.

Talking about sem 2, yeah for sure everyone gonna say it's tougher than sem 1. I really dont want to think how tough it gonna be. I really dont want to set that kind of  negative mindset. Come on Fatini, where are you?

Seriously I dont know what to prepare. Yeah physically and mentally prepared, but how? Huhu. I just can pray to Him that may everything will be well :)

Be prepared. Be positive. Be strong  Everything wil be well :)


Im on my lowest point right now.
Anyone, please help me :((((

Pray for me.

Cara nak unlock stereng

Fatini Irdina | 4:43 AM | 0Comments |
Whew this just happened to me a few days ago. Masa tu tengah hujan lebat, and aku baru lepas hantar umi abah naik bas kat sekolah sebab diorang ada trip sekolah. Then berhenti nak beli breakfast, imagine dalam hujan yang lepat, then sebab nak cepat, so terus turun without betulkan tayar.
So gais point kat sini, betulkan tayar is a precaution step kalau taknak bagi tayar terlock. Jangan jadi macam aku. Huhu.

Pastu, masa nak naik kereta tu, haaa sudah nak buat cane. Stereng takleh nak pusing. Pastu bukak fon nak call umi, lupa pulak kredit dah abis tempoh semalam before kejadian. Dah la hujan lebat nak mintak tolong orang lain nak tanya cane nak unlock stereng. Kah kah kah. Sesungguhnya aku hanyalah seorang driver yang baru dapat lesen. Lol.

Pastu, barulah teringat boleh extend tempoh kredit sehari. Nasib baik ah dapat. Tapi still, call umi, call abah tak angkat. Ws pun tak reply.

Last2, aku pun google je cara nak unlock stereng. Sebab masa tu baru dapat idea nak google. Lol kalau la aku google awal awal en. Huhu.

That's why la aku rasa aku nak share benda ni. Sebab bagi aku berguna especially beginner macam aku ni. Senang sangat je cara dia.

First, masukkan kunci, pastu tekan kunci tu kuat kuat, then dalan masa yang sama, tangan kiri sebelah lagi, pusing stereng ke kiri dengan kuat gak. Haa pastu stereng tu dapat gerak kiri, pusing lagi stereng tu ke kanan and betulkan tayar semula.

Pastu start enjin and gerak ah ke destinasi anda dengan selamat.

Yang penting, jangan gelabah macam aku. Google sentiasa membantu. Hahahaha.

Bersyukur

Fatini Irdina | 8:38 PM | 0Comments |
Bersyukur.
Ye entry ni khas aku tujukan khas buat diri aku sendiri yang semakin hanyut di bawa arus yang entah pape. Lol.

Pernah tak kau dapat something yang kau tak expect? Aku rasa semua orang pernah kot. Aku tak tahulah betapa banyak nikmat yang Allah dah kurniakan untuk aku. Tapi aku, masih pendosa, yang takde penghujungnya.

Kau akan rasa bersyukur tu bila kita tengok ada orang yang lagi susah/bawah dari kita. Dan bila kau tengok orang yang lagi atas dari kau, habis perasaan bersyukur kau tu berterabur. Serious talk, benda ni aku rasa bahaya sangat.

Aku bagi contoh based on pengalaman sendiri.

Kau doa nak dapat straight As, kau mintak dengan Allah sungguh sungguh. Kau mention even dapat A minus semua pun kau dah cukup bersyukur sangat.
Kemudian Allah makbulkan doa kau. Malah Allah bagi lebih dari tu. Dan pada mulanya kau bersyukur. Bersyukur sangat sangat dengan apa yang kau dapat.

And then kau tengok orang lain, dapat result lagi gempak dari kau. Dapat tawaran yang lagi bagus dari kau. Dan masa tu, kau dah mula nak kufur nikmat.

Allahu, hinanya rasa.

Rasa lupa diri.

Tak pernah betul betul bersyukur dengan apa yang dah ada selama ni.
Dan Allah dah mention dalam Al-Quran, dalam Surah Ibrahim ayat 7, maksudnya:

"Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti kami akan menambahkan (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku) maka sesungguhnya azabku sangat pedih."

Ye, memang tak salah nak tengok orang yang lagi hebat dari kita. Tapi jadikan mereka sebagai pembakar semangat untuk jadi hebat macam mereka. Bukannya kufur nikmat. Sebab, rezeki masing masing, semua Allah yang tentukan. Selagi kita boleh usaha, usahalah yang kita mampu, dan selebihnya, serahkan kepada Allah.
Doa banyak banyak.

Sejujurnya memang aku rasa hanyut sangat sekarang. Tak tahu nak describe cane. Rasa rindu sangat nak ada dalam suasana tarbiah, nak rasa balik biah solehah, biarpun orang kata biah solehah kat KI dah makin hilang, tapi benda tu sangatlah bererti dalan hidup aku. Benda tulah yang at least bentuk even skru dalam diri dah makin longgar. Tolong anyone ketatkan balik.

Back to the right path, Fatini.

Peace be upon you - Maher Zain

Fatini Irdina | 8:52 AM | 0Comments |

"Peace Be Upon You"

There’s faith in my world
It comes back to your teachings and all your words
From your life I have learnt
To be patient and caring at every turn
The reason I’m strong
You’re where I belong
In a world spinning out of control
The reason for my pride
You are my guide
And I will always follow your way
Your way, your way, oh!

‘Alayka salla Allah O Muhammad
(May Allah’s salutations be upon you O Muhammad)
Peace & blessings on you every day
‘Alayka salla Allah O Muhammad
You inspire me in every way
I promise that wherever I go
Whenever I pray
I’ll be sending you praise
With the words that I say
Rasulallah (Messenger of Allah), O Muhammad
Peace & blessings on you every day

There’s light in my heart
Helps me find my way back when I've gone too far
When all my anger makes me blind
I remember you’re a mercy for all mankind
The reason I forgive as long as I live
In a world spinning out of control
The reason I love, I'll never give up
And I will always follow your way
Your way, your way, oh!

I know the only thing I want from this life
And it’s to follow all your footsteps to Paradise
So that’s the way I’m going to spend all my time
Yes I swear, by Allah I swear!

Pray for Aleppo

Fatini Irdina | 10:51 PM | 0Comments |
From Heliza Helmi status on fb:

Aleppo..

Ya Allah kami semua minta ampun dan bertaubat kerana tidur lena dan makan sedap sedangkan saudara kami sedang dibunuh begitu sahaja. Anak-anak kecil menangis ketakutan. Tanpa makanan dan sakit yang belum diubati. Datang bom dan peluru menghancurkan dan memisahkan anggota badan. Lihat wajah anak kita. Kenangkanlah nasib anak-anak di sana..sambil alirkan air mata tadahkanlah tangan dan berdoalah..

Dulu seorang saudara kita dibunuh seluruh dunia Islam bersedih. Saad b Maaz ra dibunuh. Nabi saw dan seluruh para sahabah rhum menangis. Satu jemaah Islam dibunuh di Ghasan. Rasulullah kumpulkan sahabat mesyuarah dan ambil tindakan. Sekarang kita sudah tiada apa lagi. Orang Islam hari ini dekat 2 billion. Orang paling kaya dalam dunia orang Islam. Cerdik pandai dan ilmuan banyak dari dunia orang Islam. Tapi kita tiada keberanian dan pertolongan Allah. Kerana cinta dunia dan takutkan mati. Sekarang kerajaan yang zalim pilih mana-mana negara katanya pengganas mereka bom dan letupkan begitu sahaja. Mereka buat jahat dan kerana takut dengan kejahatan mereka bom lagi mana negara yang mereka suka.  Nyawa kita sudah tidak ada harga pada mereka..negara demi negara diletupkan dan orang Islam dibunuh dan dilupakan begitu sahaja.

Ya Allah kuatkanlah kaki-kaki kami dalam usaha dakwah ini. Ya Allah hambaMu ini yang hina dina memohon pertolongan dan rahmatMu. Bangunkanlah kami semua orang Islam. Maafkanlah kami semua..ya Allah jagalah saudara kami di Aleppo. Peliharalah mereka semua. Tolonglah ya Allah. Sayangi dan kasihilah anak-anak kecil dan wanita-wanita. Ya Allah.

Bangunlah solat tahajud dan menangis. Janganlah duduk diam. Buatlah sesuatu untuk agama ini. Kuatkan anak muda Islam dengan jiwa agama. Sayangi dan bimbing keluarga dengan Islam. Buat dakwah ke seluruh dunia.
-Ustaz Ebit Lew

Ayuh bantu memberi sumbangan di www.tabungsyria.com

Sanah Helwah ya Rasulullah

Fatini Irdina | 9:06 PM | 0Comments |
This video is worth to be watched.


12 Rabiuawal. 

Lahirnya kekasih Allah, iaitu Muhammad bin Abdullah. 

Sanah helwah ya Rasulullah, kami rindu padamu.

۞اَللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ۞

"Belum sempurna iman kalian, hingga aku (Nabi ﷺ) lebih dicintainya dari ayahnya, anaknya dan seluruh manusia"

[Hadis Riwayat Bukhari]



Rindu Murabbiku

Fatini Irdina | 7:43 AM | 0Comments |
Hello ppl. Still got less than 2 weeks for sem break and the best thing is research has already done! Wuw

So now im home with movies and novels. Feeling lifeless. Hoho. Need to find what is list from this soul. Seriously.

So tonight, I scrolled down my FB's wall and get attached to one of my teacher's status, which makes me to explore more of all my teacher's fb.

Seriously, I miss them so much. Insan insan yang sanggup berkorban masa dan tenaga untuk memberi ilmu kepadaku dan sahabat sahabatku. Bila kita ada di atas, jangam lupa tangan tangan siapa yang membantu kita untuk mendaki tangga kejayaan itu.

Terima kasih sangat2 cikgu. Ilmu yang cikgu bagi hanya Allah yg mampu balas.

Saya rindu sangat2 nasihat cikgu. Allahu....

Dan buat guru kesayanganku yg telah pergi menghadap Ilahi terlebih dahulu, moga kita bersua lagi di syurga, cikgu. Al-Fatihah.

As long as you love me - Backstreet Boys

Fatini Irdina | 8:53 PM | 0Comments |
As long as you love me

Although loneliness has always been a friend of mine
I'm leavin' my life in your hands
People say I'm crazy and that I am blind
Risking it all in a glance
And how you got me blind is still a mystery
I can't get you out of my head
Don't care what is written in your history
As long as you're here with me

I don't care who you are
Where you're from
What you did
As long as you love me
Who you are
Where you're from
Don't care what you did
As long as you love me

Every little thing that you have said and done
Feels like it's deep within me
Doesn't really matter if you're on the run
It seems like we're meant to be

I don't care who you are (who you are)
Where you're from (where you're from)
What you did
As long as you love me (I don't know)
Who you are (who you are)
Where you're from (where you're from)
Don't care what you did
As long as you love me (yeah)

I've tried to hide it so that no one knows
But I guess it shows
When you look into my eyes
What you did and where you're comin from
I don't care, as long as you love me, baby

I don't care who you are (who you are)
Where you're from (where you're from)
What you did
As long as you love me (as long as you love me)
Who you are (who you are)
Where you're from (where you're from)
Don't care what you did (yeah)
As long as you love me (as long as you love me)
Who you are (who you are)
Where you're from
What you did
As long as you love me
Who you are (who you are)
Where you're from (where you're from)
As long as you love me
Who you are
As long as you love me
What you did (I don't care)
As long as you love me
 
ALL RIGHT RESERVED SINCE AUGUST 2010. FULL DESIGNED BY FATINI IRDINA