19, A doctor in making


PAUSE HERE

mengaji zaman kecik dulu

Fatini Irdina | 8:08 AM | 0Comments |
Image result for al-quran small kids




We know that dalam dunia ni takde benda yang kita terus pandai and boleh kuasai. Semuanya perlukan latihan dan kena buat tiap hari sampai pandai. Takde orang pun yang goyang kaki  je dari kecil, tup tup dapat straight As plus dalam SPM. Eveything need effort right.

Nak cerita la zaman kecik kecik dulu masa umur 6, 7 tahun. Masa tu baru nak baca Quran kecil or we called (muqaddam/juz 30). Masa 4,5 tahun kena start baca iqra' dulu. Kalau tak silap ada iqra' 1 sampai iqra' 6. Dulu punya lah malas gila nak mengaji, lagi lagi bila dah Quran besar sebab banyak nak kena habiskan (lol). Lagi lagi bila kena mengaji dengan umi ataupun nenek (kalau dengan abah macam boleh consider sikit hehehe), kena baca sampai 1 muka surat huhu. And sebelum baca tu, kena baca sendiri dulu baru boleh umi/abah/nenek ajar. And dulu selalu berebut dengan adik adik siapa yang nak diajar dulu. huhu. Childhood memories:')

Aku pernah nangis masa mengaji dulu sebab yang ajar tu garang sangat. I kennot la hahaha. Siap pegang rotan lagi dan pernah kena sebab malas mengaji. Teruk betul la rasanya. Disebabkan kemalasan tu, my parents hantar mengaji dekat rumah Tok Guru Mengaji dekat dengan rumah. Yang bestnya kat rumah Tok Guru tu ada jual aiskrim, haaa so tiap petang balik mengaji, mesti beli. Tu yang semangat sikit tu. Dan alhamdulillah, kat situ lah aku dapat belajar tajwid sekali dengan bacaan yang betul. Alhamdulillah sangat2 sebab benda tu still boleh ingat sampai harini and also apply dalam kelas akademik KAFA dulu, and also subjek PAI masa sekolah menengah.

Bila dah besar ni, benda tu semua depend on diri sendiri sbb parents kita dah tak paksa macam dulu lagi dah, diorang dah tak bagi rotan kalau malas nak mengaji semua tu. Tapi sebagai muslim, kita tahu yang kita ada tanggungjawab besar right? And Al-Quran lah panduan hidup kita.

Haa sementara teringat ni, nak share lah satu petua yang seorang sahabat pernah kongsikan waktu sekolah menengah dulu.

Time kita ada masalah, rasa down, serabut atau perlukan semangat, kita bukak mana mana page Al-Quran, sebelum tu kita niatkan nak tenangkan hati kita dengan ayat ayat Al-Quran. Insya Allah page yang anda bukak tu, akan jadi petunjuk kepada anda :)

Selamat mencuba!!

0 flying letters:

 
ALL RIGHT RESERVED SINCE AUGUST 2010. FULL DESIGNED BY FATINI IRDINA